Koira kotiin

Ennen kuin koiranpentu haetaan, koti on hyvä järjestää kuntoon uutta perheenjäsentä varten.

Pentu tutkii uutta kotiaan uteliaasti. Pennulle vaaralliset esineet sekä arvokkaat huonekalut kannattaakin siirtää väliaikaisesti pennun ulottumattomiin.

Koira tarvitsee ulkoiluttamista useita kertoja päivässä kesät ja talvet, satoi tai paistoi. Sen pitää aina saada riittävästi liikuntaa. Siksi ulkoiluttamispaikat ja -reitit kannattaa käydä läpi ennen pennun tuloa. Kulkureitit on hyvä suunnitella myös siten, että koiran jätöksistä on helppo huolehtia.

Tuleeko teille koiranpentu?

Harkitsetteko koiranpennun hankkimista? Tuleeko teille koiranpentu? Onneksi olkoon, koira on monen haave! Koiran ottamista kannattaa harkita tarkkaan, sillä koiranpentu tarvitsee yhtä paljon huomiota ja huolenpitoa kuin pieni lapsi, jotta siitä kasvaa tasapainoinen ja kiltti. Ota koiranpentu vain hyvistä oloista, älä säälistä. Näin et tue pentutehtailua!

Koiran kantoaika on noin 65 vuorokautta ja yleensä koiran synnytys sujuu sitä paremmin,mitä vähemmän siihen puututaan. Toki koiraa on tarkkailtava, kunnes synnytys on ohi. Koiraemo on yleensä noin ensimmäiset kolme viikkoa hyvin tiiviisti pentujensa kanssa. Parin viikon iässä koirat avaavat silmät, ja hieman myöhemmin korvat aukeavat. Noin neljän viikon iässä alkaa sosiaalistumisen kausi ja koiranpennut kehittyvät nopeasti. Koiranpennun luovutusikä onkin jo 7-8 viikon iässä, ja ensimmäinen pentuvuosi on tärkein, sillä sen aikana muodostuu side koiranpennun ja omistajan välille.

Koiranpentu

Lue lisää: https://lemmikintarvike.fi/koirat/pentutarvikkeet/

Opeta koiranpentu olemaan yksin

Pentu kannattaa totuttaa pikku hiljaa yksinoloon aloittaen siitä, että pentu jää yksin esimerkiksi oviaukkoon laitetun aidan taakse muutamaksi sekunniksi. Tästä edetään pidentämällä aikaa. Seuraavassa vaiheessa jätetään pentu suljetun oven taakse aloittaen taas muutamasta sekunnista.

Tärkeää on, että jokainen harjoitus onnistuu: yhtään epäonnistumista ei tarvita onnistuneeseen lopputulokseen. Päinvastoin, epäonnistuminen vahvistaa epäonnistumista. Yhtä tärkeää kuin maltillinen eteneminen on se, ettei harjoittelu saa jämähtää paikalleen vaan sitä pitää vaikeuttaa koko ajan.

Tässä esimerkki ajallisesta etenemisestä:

1 sekunti, 2 sekuntia, 4 sekuntia, 9 sekuntia, 14 sekuntia, 19 sekuntia, 30 sekuntia, 41 sekuntia, 1 minuutti, 3 minuuttia, 5 minuuttia, 8 minuuttia, 13 minuuttia, 27 minuuttia, tunti, jne.

Samat ajalliset kestot toistetaan useilla eri tavoilla: esimerkiksi niin, että koira voi ensin nähdä omistajansa, sitten samassa paikassa ilman näköyhteyttä, kolmannella harjoittelukierroksella niin, että koira todella jää yksin kotiin. Samat harjoitukset kannattaa toistaa myös autossa.

Lue lisää: https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koira-kotona/yksin-kotona